S.k. Intimkirurgi normaliserar den pedofila blicken | Myten Om Kunskapssamhället
54
post-template-default,single,single-post,postid-54,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.6.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

S.k. Intimkirurgi normaliserar den pedofila blicken

Samtidigt som enskilda individer som t.ex. Sister Fa, med risk för eget liv går emot starka traditioner och viger sitt liv åt att bekämpa kvinnlig omskärelse med allt vad det innebär, flera afrikanska länders regeringar, efter hård kamp, lyckas driva igenom lagstadgade förbud mot denna vedervärdiga sedvänja och vi öppnar kliniker i Sverige för att kunna erbjuda nödvändig hjälp till drabbade så är könskorrigerande plastik där kvinnans blygdläppar förminskas för att möta idealen det s.k. skönhetsingrepp som ökar mest i Sverige.

En plastikkirurg som vill vara med i matchen förväntas idag lägga ut före och efterbilder på sina hemsidor. T.ex. så här:

http://www.victoriakliniken.com/behandlingar/intimkirurgi/#bilder

Bilderna visar att den vanligaste s.k. korrigeringen handlar om att förvandla det visuella intrycket av ett vuxet kvinnokön till hur ett barn ser ut. Det innebär med andra ord inte bara en total förnekelse av det kvinnliga könet utan också en form av normalisering och acceptans för den pedofila blick som hämtar sina ideal i porrindustrin.

Samtidigt som stora delar av världen kämpar för att förändra ett destruktivt kulturellt mönster så låter vi ett liknande som det som bekämpas växa fram här och normaliseras. När det sker där ute så reagerar vi med kraft. När det sker här underreagerar vi och påstår att det väl är upp till individen vad hon eller han vill göra med sin kropp. Detta trots att det finns stora likheter mellan det sociala tryck som ligger bakom ingreppen både här och där. Hotet om uteslutning, att ställas utanför gemenskapen.

Hot och frihet går inte att kombinera, så där någonstans, blinda för den utvecklingen som sker under radarn här på en rad områden och livrädda för att kallas moralister tappar vi och vår demokrati sin trovärdighet samtidigt som både unga och äldre drabbas hårt av den hänsynslösa objektifiering som tagit ett så fast grepp om vår kultur.

 Den som vill förstå sin samtid behöver sätta både det som sker utanför och innanför den egna kretsen i relation till varandra.

 

* Ett porträtt av Sister Fa som sändes den 151201 i Aktuellt kan du se här. Obs! 33min in i programmet.

 

AnnaReet Gillblad

Inga kommentarer

Kommentera